Jeg er havren, hvilket nek er du?

Jeg tror halvparten av alt jeg spiser i løpet av en dag er havre. Jeg både starter og avslutter dagen med havregrøt, og blir merkelig nok aldri lei. Heldigvis er havre regnet for å være noe av det sunneste man kan spise.

Jeg koker havregrøten på vann, blander i litt kli og søter med stevia. Det er både enkelt og billig, men først og fremst veldig godt. Jeg varierer med ulike typer bær på toppen, og har noen ganger i litt ingefær eller kardemomme for å få mer futt i den.

Jeg har testet ut ulike leverandører, men har funnet ut at jeg liker Axa best. Man skulle kanskje tro at havre er havre, men det er bare delvis sant, for det er faktisk litt variasjon i smaken. På andreplass har jeg  havregryn fra Stangeland mølle, og på tredje Møllerens Urkaft.

Havre kom som ugress til Nord-Europa for 2500 år siden. Siden den var nøysom og tålte mye ugjestmildt vær og dårlig jord, ble den raskt populær. Vikingene kalte den hestakonn (hestekorn), og fremdeles er den viktig som dyrefôr, men fra og med midten av 1990-tallet har den blitt stadig mer populær også blant tobeinte nordmenn. Bygg er også en av våre tidlige kornsorter, men den synes jeg faktisk smaker litt merkelig.

Noen av de mange fordelene med havere er disse:

*Den er naturlig glutenfri

*Den har høyt proteininnhold (til å være plante)

*Den inneholder betaglukaner som kan redusere det dårlige kolesterolet

*Den er rik på fiber

*Den inneholder jern, folsyre, kalium, fosfor, sink og magnesium

*Den virker blodtrykkssenkende

 

Spiser du mye havregrøt?

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg