Jeg liker å gå på kafè, men menyen er oftest en nedtur. I dag prøvde jeg meg på Jordbærpikene. Av erfaring vet jeg at de ikke har noe vegansk, men jeg spør alltid, for endring er mulig, og man vet aldri når den inntreffer.
Men alt var ved det gamle. De hadde i alle fall en god americano. På menyen er flere retter merket med et grønt blad, men det betyr bare at de er vegetariske, ikke veganske. Personen i kassa foreslo hamburger. Den kan kanskje spises hvis man dropper absolutt alt av tilbehør, men klokken var 11 og det var ærlig talt litt tidlig for en burger.
Jeg skulle virkelig ønske at det var mulig for en veganer å spise kake, vaffel eller is på kafe. Et vegansk alternativ på menyen ville også gagnet personer som ikke tåler egg eller melk. Veganisme er for øvrig anerkjent som et livssyn i Norge, så veganere er beskyttet av diskrimineringsloven. Det betyr at offentlige institusjoner og arbeidsplasser er pålagt å tilby vegansk kost.
Pålegget omfatter ikke kafeer og restauranter, men det hadde vært hyggelig om de hadde noe å tilby likevel. Så til Jordbærpikene og andre kafeer: Her er en enkel oppskrift, helt gratis. Den pleier å slå an, også blant ikke-veganere:
Ingredienser:
150 gram smør
3 dl. sukker
4 1/2 dl. hvetemel
4 teskjeer bakepulver
3 teskjeer vaniljesukker
4 1/2 – 5 dl. vann
1 stor teskje av følgende krydder: Kanel, ingefær, gurkemeie og nellik.
*Slik gjør du:
Bland vann og sukker. Hell i smeltet smør. Sikt i mel, krydder, bakepulver og vaniljesukker. Rør rundt og spe på med vann.
Hell i en rund form og stek på 180 grader i 40-45 min.
La avkjøle under et klede, og server:)